10 tekens die ijzertekort aangeven

10 tekens die ijzertekort aangeven

10 tekens die ijzertekort aangeven

Kortom, het lichaam heeft zuurstof nodig om het metabolisme goed te laten verlopen. Dit proces kan zeker niet werken zonder hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit in rode bloedcellen dat ijzer bevat, dat ervoor zorgt dat zuurstof naar de lichaamsweefsels wordt getransporteerd. Het ontbreken van deze stoffen kan de gezondheid van het lichaam zeker verstoren.

Daarom is het belangrijk om te behouden dat het lichaam dit ijzer niet mist. Hieronder volgen enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat u een ijzertekort heeft. Als je dit hebt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts!

1. Je voelt je moe en zwak
Vermoeidheid is misschien wel het symptoom dat het vaakst wordt geassocieerd met ijzertekort. De reden? Vanwege het gebrek aan zuurstof dat door het lichaam stroomt. Wanneer het lichaam ijzer mist, zullen minder bloedcellen zuurstof naar de vitale organen van het lichaam transporteren. Dit gebrek aan zuurstof veroorzaakt symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en zwakte.

2. Kortademigheid
Door gebrek aan zuurstof dat eerder door het lichaam wordt verdeeld, waardoor de spieren van het lichaam niet in staat zijn om zijn normale activiteiten uit te voeren. Dit resulteert in een verhoogde ademhalingsfrequentie die kortademigheid veroorzaakt. Dit kan een teken zijn dat u een ijzertekort heeft.

3. Koude handen en voeten
Geciteerd uit de Mayo Clinic, kunnen de symptomen van ijzertekort onbekende symptomen zijn. Als het echter erger wordt, kunnen de bijbehorende tekens verschijnen. Een daarvan is altijd koude handen en voeten.

4. De huid wordt bleek
Het lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te maken, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. Als ijzertekort optreedt, dalen de hemoglobineniveaus en ziet de huid er daardoor bleker uit dan normaal. Maar de huid is niet het enige lichaamsdeel dat bleek kan worden. Bleek kan ook verschijnen op het tandvlees, de binnenkant van het ooglid of de lippen en nagels.

5. Duizelig voelen
Duizeligheid komt vaak voor bij mensen die ijzertekort ervaren. Duizeligheid is een signaal van het lichaam dat u moet gaan liggen en meer zuurstof in het lichaam en de hersenen moet laten komen.

6. Er is een probleem met het hart
Omdat ijzerverlies het aantal rode bloedcellen beïnvloedt. Door deze tekortkoming kan het hart harder werken om zuurstof door het lichaam te sturen en kan het hart groter worden. Voor degenen die al hart- en vaatziekten hebben, kan een laag ijzergehalte een beroerte of een hartaanval veroorzaken.

7. Gevoeliger voor infectie
IJzer is erg belangrijk voor het immuunsysteem, dus ijzertekort kan een verhoogde vatbaarheid voor infectie veroorzaken. Wanneer een persoon een tekort aan ijzer heeft, worden er ook geen witte bloedcellen geproduceerd. Dit maakt het lichaam kwetsbaar voor infecties.

8. Gezwollen tong
Het National Heart, Lung en Blood Institute zeggen dat gezwollen tong een van de meest voorkomende tekenen is van ijzertekort. Door een laag myoglobinegehalte wordt de tong gladder of zieker. Bovendien komt in deze toestand spruw ook vaker voor.

9. Haaruitval
Volgens gezondheidsexperts van de School of Medicine, University of Texas, kan ijzertekort droog en beschadigd haar veroorzaken. Erger nog, wanneer de haarzakjes niet genoeg zuurstof kunnen krijgen, kan haaruitval optreden en stopt het haar met groeien totdat het ijzer kan worden vervuld.

10. Verander de vorm van de nagel
Hoewel deze symptomen minder vaak voorkomen, kunnen ze toch voorkomen, vooral bij ernstig ijzertekort. Deze aandoening wordt koilonychia genoemd. Deze toestand maakt de nagels gemakkelijk kwetsbaar en gebroken, om de vorm van de nagel als een lepel te veranderen.

Dat zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat u een ijzertekort heeft. Probeer het nu te controleren, laat u de bovenstaande tekens niet zien.

0 Response to "10 tekens die ijzertekort aangeven"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel