Blijf positief! Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid

 

Blijf positief! Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid 

Blijf positief!  Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid 


Het lijkt erop dat bijna elk individu hetzelfde doel wil, namelijk gelukkig zijn, daarbij verwijzend naar de oude Griekse filosoof Aristoteles van 2000 jaar geleden die nog steeds van kracht is.

Behalve positieve gevoelens kan het geluk dat we voelen ook een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Hoe groot was de impact? Bekijk de volgende uitleg, ja!

1. Gelukkige mensen hebben een gezonde levensstijl

Blijf positief!  Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid unsplash.com/Boxed Water Is Better

Volgens een studie in het tijdschrift BMJ Open in 2017 waarin meer dan 7.000 volwassenen werden onderzocht, hadden positieve, gelukkige mensen 47 procent meer kans om verse groenten en fruit te eten dan hun minder positieve tegenhangers.

Bovendien ontdekte het onderzoeksteam ook dat mensen die positief waren, 33 procent meer kans hadden om lichamelijk actief te zijn, ten minste 10 uur of meer lichamelijke activiteit per week.

Met de lancering van Healthline is bekend dat regelmatige lichaamsbeweging sterke botten opbouwt, energie verhoogt, lichaamsvet vermindert en de bloeddruk verlaagt.

Bovendien kan een gelukkiger gevoel ook de slaapkwaliteit verbeteren , wat belangrijk is voor concentratievermogen, productiviteit, trainingsprestaties en het behouden van het ideale lichaamsgewicht.

2. Versterkt het immuunsysteem

Blijf positief!  Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid 

Volgens een studie in het tijdschrift Journals of Gerontology Series A: Biological and Medical Sciences in 2004, kan geluk het immuunsysteem sterk houden, waardoor het risico op verkoudheid en infecties wordt verminderd. 

In een andere studie in het tijdschrift Brain, Behavior, and Immunity in 2006 gaf het onderzoeksteam 81 universiteitsstudenten het hepatitis B-vaccin. Gelukkiger studenten bleken bijna twee keer zoveel kans te hebben op een hogere antilichaamrespons, wat een teken is van een sterk immuunsysteem. .

Het effect van gelukkig zijn op het immuunsysteem wordt niet volledig begrepen. Volgens een rapport in het tijdschrift Viral Immunologist y in 2005 is het echter waarschijnlijk dat geluk invloed heeft op de activiteit van de  hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) -as , die het uithoudingsvermogen , hormonen, spijsvertering en stressniveaus reguleert .

Bovendien hebben gelukkige mensen volgens Psychosomatic Medicine in 2003 een grotere kans om gezond gedrag aan te nemen, wat bijdraagt ​​aan het uithoudingsvermogen. Dit omvat een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

3. Stress verlichten

Blijf positief!  Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid 

Stress kan ontstaan ​​door veel dingen, zoals geaccumuleerd werk, te veeleisende bazen, eisen van ouders, conflicten met partners, financiële problemen en nog veel meer.


Onderzoek heeft uitgewezen dat overmatige stress de cortisolspiegel kan verhogen, een hormoon dat bijdraagt ​​aan de nadelige effecten van stress, zoals slaapstoornissen, gewichtstoename, diabetes type 2 en hoge bloeddruk.

Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat de cortisolspiegel bij gelukkige mensen lager is.

Een studie in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences van de Verenigde Staten van Amerika in 2005 onderzocht 200 volwassen deelnemers die een reeks stressvolle laboratoriumtaken kregen. Vanaf dat moment waren de cortisolspiegels bij de gelukkigste mensen 32 procent lager dan bij de ongelukkige mensen.

Deze effecten lijken na verloop van tijd aan te houden. Toen het onderzoeksteam deze deelnemers drie jaar later opvolgde, was er een verschil van 20 procent in cortisolspiegels tussen de gelukkigste mensen en de minder gelukkige mensen.

4. Bescherm het hart en houd de bloeddruk op peil

Blijf positief!  Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid 

Door je gelukkig te voelen, 'maak' je je hart al blij door de bloeddruk te verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen. Volgens een studie in Psychosomatische Geneeskunde in 2006 die 6500 mensen ouder dan 65 onderzocht, bleek dat positief welzijn geassocieerd was met een vermindering van 9 procent van het risico op hoge bloeddruk.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gelukkig zijn geassocieerd is met een afname van het risico op hart- en vaatziekten met 13-26 procent.

Een langlopend onderzoek onder 1500 volwassenen wees ook uit dat geluk het lichaam kan helpen beschermen tegen hartaandoeningen.

Op basis van onderzoek in het tijdschrift European Heart Journal in 2010, bleken gevoelens van geluk geassocieerd te zijn met een  22 procent vermindering van het risico op hart- en vaatziekten gedurende de onderzoeksperiode van 10 jaar, zelfs na rekening te houden met risicofactoren, zoals leeftijd, cholesterolgehalte en bloeddruk.

Een systematische review van 30 onderzoeken in het International Journal of Cardiology 2015, geluk kan helpen beschermen, ontdekte dat een hoog geluksniveau bij volwassenen met een hartaandoening hun risico op overlijden met maar liefst 11 procent verlaagde.

5. Het verminderen van pijn of gewrichtspijn

Blijf positief!  Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid 
Artritis is een ontsteking of degeneratie van de gewrichten die pijn en stijfheid veroorzaakt. Deze toestand wordt meestal erger met de leeftijd. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gelukkig zijn deze pijn kan verminderen.
 
Door een studie in het tijdschrift Arthritis Care &  Research in 2013, waarin 1.000 mensen met artritis in de knie werden onderzocht, liepen de gelukkige mensen 711 stappen meer, 8,5 procent meer dan de minder gelukkige mensen.
 
Dat is het voordeel dat kan worden verkregen door je gelukkig te voelen. Weg met negatieve emoties die je wegvreten, probeer de dingen positiever te zien.

0 Response to "Blijf positief! Dit zijn 5 krachtige effecten van geluk op de gezondheid "

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel